De bijbel en de vreemdeling Met dank aan de vreemdeling Verantwoording van een vreemdeling? Welkom in Nederland vreemdeling
Linken voor de vreemdeling

Wat zegt de bijbel over de vreemdeling.

De vreemdeling heeft in de Bijbel geen uitzonderlijke plaats. De wetten en geboden voor de Joodse gelovigen gelden ook voor de vreemdeling. Als je in de Bijbel leest over de vreemdeling, dan wordt er iemand bedoeld die ergens woont waar hij of zij niet is geboren. Je zou dus kunnen zeggen: Een vreemdeling woont niet in zijn of haar geboorteplaats, streek of land. Je kent een vreemdeling niet vanaf zijn of haar geboorte. Meestal is een vreemdeling in de Bijbel iemand die opgegroeid is met een ander geloof dan in de God van Abraham, Izašk en Jacob.

Geen bijzondere plaats voor de vreemdeling. Een vreemdeling is niet meer of minder dan de mensen die wel wonen in hun geboorteplaats. Het lezen van de Bijbelteksten maakt duidelijk dat de plaats waar je geboren bent geen extra rechten geeft. Het land waar je woont, de taal die je spreekt, de overtuiging die je hebt, dat alles geeft geen vrijbrief om verschil te maken. De Bijbelteksten laten zien dat God elk mens even waardevol vindt en evenveel verantwoordelijkheid vraagt aan ieder mens, of je nu een vreemdeling bent of niet.

Deze teksten lees ik in de bijbel over de vreemdeling.

Lees hier de overdenking over vreemdeling en bevrijding van ds. Ed van Hoof
Met toestemming van ds. Ed van Hoof geplaatst.

Lees hier een studie van drs. Gijs van den Brink, Israels omgang met vreemdelingen - seminar 2006
Met toestemming van het Centrum voor Bijbelonderzoek in Veenendaal, www.studiebijbel.nl overgenomen.

Foto´s van Nederland
Boeken over de vreemdeling Gein?
Coach de vreemdeling De reis van de vreemdeling KinderAdoptiePlan Nederland Vreemd eten?