De bijbel en de vreemdeling Met dank aan de vreemdeling Verantwoording van een vreemdeling? Welkom in Nederland vreemdeling
Linken voor de vreemdeling

Verantwoording.

Ben ik de vreemdeling?
Ik ben net als mijn ouders geboren in de Zaanstreek. Maar drie van mijn grootouders niet.
De ouders van mijn moeder kwamen in 1920 van het eiland Urk naar de Zaanstreek op zoek naar werk.
Halverwege de 19e eeuw staken twee kinderen berooid vanuit Duitsland de grens over naar Nederland. Mijn oma van vaders kant is een kleinkind van één van deze kinderen.
Het gezin waarin mijn vaders vader opgroeide sloot hun winkel in Wassenaar en kwam naar de Zaanstreek op zoek naar werk en middelen van bestaan.
Ik stam dus af van economische vluchtelingen en dat kan ik met enige trots zeggen. Daarom spreekt het thema van de bijbel10daagse2007 mij wel aan.

Maar het is niet eenvoudig om je weg te vinden in een nieuw land of in een nieuwe plaats. Mijn grootouders en hun ouders hebben deze vervreemding meegemaakt. Op een kleinere schaal, maar daarom niet minder ingrijpend. Maar ze bleven niet stilzitten. Ze leerden het Zaans verstaan en spreken. Ze zochten werk en sloten vriendschappen. Daarom heeft de website de vorm van een doolhof met verschillende stappen. Stappen die je neemt om bekend te raken met je omgeving, het leren van de taal en het ontmoeten van mensen. Het bied een kans om zorg te dragen voor mensen. Je verdiept je in de geschiedenis en doet mee in het dagelijkse leven. Op die manier ontmoeten mensen van verschillende afkomst en cultuur elkaar.

Maar wie is dan de vreemdeling?

Dat is iemand die (nog) geen plekje heeft in het hart van een ander mens.

Foto´s van Nederland
Boeken over de vreemdeling Gein?
Coach de vreemdeling De reis van de vreemdeling KinderAdoptiePlan Nederland Vreemd eten?