Mager zesje wordt vette tien

Met een mager zesje net aan de lagere school gehaald. Eén ding wist ik zeker, nooit meer in de schoolbanken. Van mijn vader mocht ik naar de ambachtschool. Eerste wilde ik chauffeur worden net als mijn vader. Maar na één jaar met metaalbewerken, houtbewerken, schilderen en brood bakken, koos ik de opleiding voor timmerman. (Brood en taart bakken is nog steeds een hobby, met dank aan de LTS in Zaandam.)

In combinatie met de praktijklessen was leren opeens geen probleem. Na 3 jaar LTS Timmeren behaalde ik mijn diploma en een toelating voor de MTS.
Op de MTS waren er veel lessen met technisch tekenen. De lessen in perspectief tekenen waren een echt genoegen. Ik mocht van de leraar, Dirk Koerten, een vogelvluchtperspectief tekenen van de nieuw te bouwen MTS Zaanstreek (in 2007 gesloopt). Vanuit het boekje heb ik zelf uitgedacht hoe ik de tekening ging maken (in 1968-69 zonder computer dus).
Na 3 jaar MTS doorgegaan naar de HTS, maar dat ging niet zo goed. Achteraf gezien teveel theorie en in verhouding weinig praktijk. Na het zakken voor het examen ben ik op 23 jarige leeftijd gaan werken.

Ik kwam bij Bruynzeel Monta Magazijn Systemen te werken. Veel tekenwerk en nieuwe opslagmanieren bedenken. 7 jaar plezierig gewerkt met dank aan Arnold Maatje die de lastigste klusjes aan mij gaf. Ik denk nog steeds met veel genoegen terug aan die tijd.

Sinds 1985 werk ik bij architectenbureaus. Dingen tekenen die (nog) niet bestaan. Ik kan mij geen leuker werk voorstellen. Door al die jaren heen werd ik opgescheept met schijnbaar onoplosbare problemen, maar telkens wist ik, samen met mijn collega's, een technisch verantwoord antwoord te vinden op de uitdagende ontwerpen van architecten. Nu, het februari 2008, ben ik 54 jaar en de verwachting is dat ik nog ruim 15 jaar zal blijven tekenen voor een salaris. De pensioenleeftijd wordt straks 70 jaar, verwacht ik. En als ik mijn goede gezondheid mag blijven behouden zal ik graag doorwerken.
In mijn jeugd tekende ik veel affiches met de hand. Deze hobby is nu uitgegroeid tot een no-budget bedrijf voor het maken van websites, posters, affiches en films.
Alle tegenslagen en teleurstellingen heb ik niet genoemd, want die hebben nooit de boventoon gevoerd. Tot heden leef en werk ik met plezier in, wat ik noem, de mooiste baan van de wereld.

Harmen Meijer
bouwkundig tekenaar

© 2008

Noot 2016 - verwachte pensioenleeftijd 67 jaar.


- Welkom
- Feuilleton 1643
- Gedichten
- Korte verhalen
- De schat van de Kooger Kaper
- Op zoek naar de Kooger Kaper
- Fotowerk
- Contact
www.benikinbeeld.com © 2003 - heden