4. Op weg naar de Engelse kust

De reis naar Calais gaat voorspoedig en aan het einde van de dag zoeken we een goedkoop hotel langs de snelweg. Na het boeken van de kamers lopen we naar het fastfood restaurant vlak bij het hotel. Het is een gezellig tijd samen en we praten over onze vakantieplannen. Mijn zoon heeft het vooral over de wandeling die hij met mij gaat maken. Vader en zoon, samen op pad door zuid Engeland.

“Waarom gaan jullie daar ook alweer wandelen pa”, vraagt mijn dochter. “Dat is vanwege de kooger kaper”, antwoord ik. “In de papieren die ik een paar jaar terug kreeg van Kees Siebersma zat een brief die Thijs stuurde aan Jacob Klompenmaker. De brief werd gebracht door de stuurman van een koopvaardijschip. Thijs was, samen met zijn oom, op een schip onderweg naar Zuid-Afrika om bij zijn ouders te gaan wonen. Maar daar komen ze niet. Een zware storm zorgt er voor dat het schip strandt aan de Engelse zuidkust, bij Hasting. De kapitein had het schip laten stranden. De lading, passagiers en bemanning werden met behulp van Engelse vissers aan land gebracht. Thijs en zijn oom vinden daar werk en wachten totdat er een schip komt om hun reis te vervolgen. Thijs vraagt of Jacob naar Engeland kan komen om hen te helpen bij een zoektocht. Hij kan mee met de stuurman op de koopvaarder.
Ik heb navraag gedaan bij de historische archieven van Hasting. Het klopt dat daar omstreeks die tijd een schip is gestrand. Alle Hollanders, die van het schip kwamen op de Engelse kust, werden in verschillende plaatsen te werk gesteld. Of het was vanwege het slechte weer of vanwege de spanning tussen de Engelse en Hollandse regering is mij niet duidelijk. Maar het archief gaf me wel informatie over de plaatsen waar Thijs en zijn oom hebben gewoond en gewerkt. En onze wandeling gaat langs die plaatsen om er te kijken. Misschien kunnen we ontdekken waarom Jacob werd uitgenodigd door Thijs.”

Na een goede nachtrust in het hotel rijden we naar de trein. We komen op tijd aan en rijden de autotrein in. De reis door de kanaaltunnel gaat zonder oponthoud en in het begin van de middag rijden we de Engelse wegen op. Het is wel weer wennen om links te rijden. Maar de wegen zijn rustig en na een paar uur komen we aan op onze vakantie bestemming in Hasting. Snel laden we onze bagage uit en instaleren we ons in het vakantiehuisje.

Morgen stappen mijn zoon en ik op de bus voor ons wandelavontuur. En door de inbraak, waarbij mijn hele papieren archief is verdwenen, is die zoektocht nog spannender geworden.


- Welkom
- Feuilleton 1643
- Gedichten
- Korte verhalen
- De schat van de Kooger Kaper
- Op zoek naar de Kooger Kaper
- Fotowerk
- Contact
www.benikinbeeld.com © 2003 - heden