2. De tweede

De klanken van het orgel komen door de open deuren van de kooger kerk. Speciaal voor deze dag, de braderie van Koog aan de Zaan, wordt het orgel bespeeld. Mijn vrouw zit binnen te luisteren naar de prachtige muziek.
Ik heb het één nummer vol gehouden. Het fijne stof, dat door de orgelpijpen wordt rondgeblazen, benauwde mij. "Naar buiten en snel," flits het door mij heen, en voor ik het door heb sta ik buiten.

Ik ga op de rommelmarkt snuffelen tussen oude boeken. Het is een constante zoektocht naar oude bijbels en psalmboeken. Soms hebben de mensen er iets in geschreven en dan koop ik zo'n boek om die bijgeschreven teksten te ontcijferen.
Er zijn deze keer niet zoveel oude boeken.
Wel dozen vol met van die flodder verhalen over dokters en zuster. Er zitten ook wat detective verhalen bij.
Terwijl ik al die boeken even bekijk, valt mijn oog op een klein doosje onderaan de stapel.
"Mag ik die zien?", vraag ik aan de man die bij de kraam staat.
"U bent de eerste sinds jaren", zegt de man, "niemand vraagt naar die ouwe boeken. Ik heb ze lang geleden, uit een oud houten huisje meegenomen. Voor 25 piek mag je de hele doos meenemen."
Ik kijk in de doos.
"Een buitenkansje", denk ik.
De doos zit vol met oude bijbels en psalmboeken. Mijn hart begint sneller te slaan bij zoveel rijkdom.
Zo ongeintresseerd mogelijk blader ik door die oude boeken. "Ik weet het niet", zeg ik, "ze zijn helemaal stukgelezen." "Kijk, deze is zelfs zonder voorkant."
"Als je me nu een tientje geeft zijn ze van jou," zegt de man.
Ik betaal en loop langs de andere kraampjes terug. Hier en daar bekijk ik de oude boeken die je welhaast op iedere kraam tegenkomt. Maar oude bijbels kom ik niet meer tegen.

Halverwege zie ik een bank staan, in de zon en uit de wind, en ga er op zitten. Even kijken wat er allemaal in die doos zit. Als eerste pak ik de bijbel zonder voorkant. Als door de bliksem getroffen zit ik daar met die bijbel in mijn handen. Tussen de gedrukte letters op het eerste blad staan een met de hand geschreven tekst.
"DRIE en drie is Eén."
Ik blader nog wat door. Maar er staan verder geen handgeschreven teksten in. Na een poosje sta ik op en ga weer op weg naar de kooger kerk.
Mijn vrouw staat al op me te wachten. "Waar bleef je zo lang?", zegt ze.
"Even naar wat oude boeken kijken", geef ik als antwoord, "Kijk deze heb ik net gekocht van die oude man daar."
Ik draai me om en wijs naar de plek waar de kraam staat. De kraam is leeg, geen man te zien.
Niet begrijpend haal ik mijn schouders op. "Laten we maar naar huis gaan en wat eten. Ik heb trek gekregen", zeg ik tegen mijn vrouw.

Stevig klem ik de doos onder mijn armen, alsof het een grote schat is.


- Welkom
- Feuilleton 1643
- Gedichten
- Korte verhalen
- De schat van de Kooger Kaper
- Op zoek naar de Kooger Kaper
- Fotowerk
- Contact
www.benikinbeeld.com © 2003 - heden