Wat
Waar
Waarom
Hoe
Wanneer
Verwachting

 

Wat is het loofhuttenfeest?

Bijbelse Feesten
 

Wanneer het koren op de dorsvloer is gedorst en de druiven in de perskuip zijn geperst, vier dan zeven dagen lang het loofhuttenfeest. En vier het feest op een plaats die Ik jullie zal aanwijzen.
Dat staat er in Deuteronomium 16:13.
Jaren na deze opdracht werd de tempel gebouwd door koning Salomo en vanaf die tijd werd het loofhuttenfeest in Jeruzalem gevierd. Omdat iedereen op reis gaat wordt dit feest, samen met Pesach, het feest van de ongezuurde broden en het oogstfeest, een pelgrimsfeest genoemd.

Het loofhuttenfeest is ook bedoeld als herinnering voor al degenen die in Israël zijn geboren. Een week lang wonen in een loofhut is dan een herinnering aan de tijd van de uittocht uit Egypte. Een herinnering aan de bevrijding uit de slavernij en aan de tocht door de woestijn. Een week lang kan de geschiedenis aan de kinderen worden doorverteld.

Het is een feest vol vreugde. Vreugde om de goede oogst. Vreugde om de zegen van God. Vreugde om de bevrijding uit Egypte. Vreugde omdat dat de Here God onder alle omstandigheden voor hen zorgt en voor hun voorvaderen heeft gezorgd. Vreugde om de wet die God gegeven heeft.