Wat
Waar
Waarom
Hoe
Wanneer
Verwachting

 

Wat is het nieuwjaar of Rosj Hasjana?

Bijbelse Feesten
 

De naam "Rosj Hasjana" betekend letterlijk "Begin van het Jaar" en is een nieuwjaarsfeest. Oorspronkelijk het Bazuinfeest, een dag van algemene samenkomst, een dag die wijst naar de komst van de Messias. (Joël 2: 1 en 15) Het is een feestdag en tegelijk een rustdag. Het is het begin van een nieuw jaar aan het einde van de zomer.
Door de eeuwen heen hebben vele mensen nagedacht om de bedoeling van deze feestdag te doorgronden. De vraag is waarom God dit feest heeft ingesteld en waarom Hij ons heeft uitgenodigd om aan dit feest mee te doen.

Op deze dag overziet God de gehele wereld en geeft alles wat leeft zijn aandacht.
(Deuteronomium 11:12) Hieruit is af te leiden dat deze dag een soort beoordeling inhoud. Als of er een oordeel wordt bepaald over de daden van de mensheid, over de daden van elk mens afzonderlijk. Als God, op deze eerste dag van een Nieuwjaar, zich onze daden herinnert, dan zal Hij zich daar een oordeel over vormen. Deze overtuiging is de reden waarom in de dagen na nieuwjaarsdag, de mensen zich bezinnen over hun daden. Het besef dat God een rechtvaardig oordeel zal uitspreken en uitvoeren over je daden, kan een diep verdriet veroorzaken. Je vraagt je af of er nog redding mogelijk is. (Micha 7: 18-20)

Het is niet alleen een nieuwjaarsfeest, maar het is ook de verjaardag van de wereld. Zoveel jaar geleden is op deze dag de wereld geboren. Volgens de joodse kalender is de wereld bij het nieuwjaars feest op zaterdag 23 september 5767 jaar geleden geboren.
In Genesis staat geschreven dat de wereld ontstaan is uit het Woord dat God heeft gesproken. Op die dag sta je dan stil in het besef dat zoveel jaar geleden de wereld is begonnen door het Woord van God.