Wat
Waar
Waarom
Hoe
Wanneer
Verwachting

 

Wat is Pesach?

Bijbelse Feesten
 

Door een hongersnood kwam Jacob met zijn gezin en heel zijn bezit in Egypte wonen. Jozef, de oudste zoon van Jacob en Rebekka, was toen onderkoning van Egypte. Genesis 37-48. Maar de tijden veranderden. Eerst is de familie van Jacob (later Israël genoemd) vriend en gast van de Farao. Maar 430 jaar later is er een andere Farao die de nakomelingen van Jacob en Jozef als slavenvolk behandeld. Dan roept God Mozes en stuurt hem op pad om zijn volksgenoten, israëlieten, weg te halen uit Egypte. Maar de Farao luistert niet naar Mozes en lacht om Gods boodschapper. Na negen verschrikkelijke plagen moeten de israëlieten klaar staan om op reis te gaan.
Het speelt zich af in de maand nissan (maart/april). Door Mozes krijgen de Israëlieten instrukties om het vertrek uit Egypte voor te bereiden. Elk gezin neemt, alleen of samen met de buren, op de 10e dag van de maand nissan een gaaf, mannelijk, éénjarig stuks kleinvee, schaap of geit, in huis. Het jonge dier wordt vier dagen gekoesterd en verzorgd door elk gezin. Op de avond van de 14e nissan wordt het jonge dier geslacht. Het bloed wordt verzameld en op de deurposten gestreken. De avond valt en elk israëlisch gezin staat reisklaar en eet van het avondmaal(sederavond). Midden in de nacht komt de Here om de tiende plaag uit te voeren. Elke eerstgeborene, mens en dier, wordt geslagen met de dood. Maar aan de huizen met bloed aan de deurpost gaat de engel van de dood voorbij.
Na deze verschikkelijke ramp mogen de Israëlieten eindelijk weg uit Egypte. Ze nemen het ongegiste deeg mee en hun bakovens en al hun bezit. Omdat iedereen reisklaar is vanaf de vorige avond, kan iedereen snel wegvluchten. Op hun eerste rustplaats worden de ongerezen (of ongezuurde) koeken gebakken. Naar deze geschiedenis, 3300 jaar geleden, verwijzen Pesach en het feest van de ongezuurde broden.